• 22°
  • 20.13

Deputat nemulţumit de calitatea traducerilor la Guvern

Deputatul Ion Creangă este nemulţumit de calitatea traducerilor la Guvern a documentelor internaţionale din limba engleză.

Potrivit agenţiei infotag, despre aceasta el a declarat joi, la şedinţa comună a Parlamentului şi Guvernului, îndemnînd colaboratorii abilitaţi de la Guvern "să traducă documentele corect, dar nu prin Google Translate".

"Noi primim documente cu menţiunea că aceasta este traducerea oficială. Dar vă pot arăta paragrafe întregi din aceste acorduri internaţionale, pline de greşeli. Trebuie să ne fie ruşine pentru aceasta", a spus Creangă.

Prim-ministrul Pavel Filip a confirmat că Secretariatul Guvernului se confruntă cu probleme la traducerea documentelor internaţionale din engleză. Însă şi mai mari probleme colaboratorii executivului întîmpină la traducerea proiectelor de lege în rusă.

"Ne-am confruntat cu situaţia cînd nu toţi funcţionarii de la minister cunosc sau măcar înţeleg limba rusă. Apar dificultăţi la elaborarea proiectelor de lege, cînd în paralel acestea se întocmesc. Posibil că pe viitor vom face unele schimbări şi toate documentele vor fi traduse doar după ce vor fi publicate în varianta finală", a menţionat premierul.

El a fost susţinut de speakerul Parlamentului, Andrian Candu, care a subliniat că traducerea ia mult timp şi forţe. "Vom expedia o sesizare la Cancelaria Parlamentului, pentru ca ei să propună o soluţie optimă pentru această problemă. O posibilitate ar fi ca varianta rusă a legilor să fie publicată doar în Monitorul oficial", a spus Candu.

El a menţionat că în anul curent Parlamentul posibil să treacă la documentarea electronică, similar sistemului utilizat la Guvern. Aceasta va accelera procesul de transmitere a documentelor şi va spori eficienţa elaborării proiectelor de lege.

больше новостей
Мнение
ЕСТЬ ВОПРОС? НАШЛИ ОШИБКУ?
Вы находитесь на новой версии портала allmoldova. У вас возникли вопросы, касающиеся работы сайта? Или вы обнаружили ошибку? Напишите нам
Узнать больше
ПРОДВИЖЕНИЕ
ВАС ТОЧНО ЗАМЕТЯТ
Продвижение вашей компании, товаров и услуг в интернете
Узнать больше
КОПИРАЙТИНГ
ПИШЕМ О ВАС И ДЛЯ ВАС
Реальные, а не скопированные в интернете, новости о вашем бизнесе для размещения на вашем сайте, в социальных сетях, на сайтах интернет-медиа
Узнать больше