• 11°
  • 20.12

Deputații dau curs unor recomandări ai Comisiei de la Veneția

Autorii proiectului cu privire la modificarea sistemului electoral prin introducerea votului mixt sunt gata să implementeze mai multe recomandări a Comisiei de la Veneția. În cadrul dezbaterilor de azi cu privire la modificarea sistemului electoral, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a declarat că mai multe propuneri venite din partea experților europeni vor fi luate în calcul.

Astfel, una dintre recomandări prevede excluderea birocrației în procesul de constituire a grupurilor de inițiativă în vederea colectării semnăturilor pentru candidatul la funcția de deputat care candidează în circumscripții uninominale. Dacă inițial, proiectul de lege prevedea ca grupurile trebuie să fie formate din 20-100 de persoane cu drept de vot, atunci actualmente se propune ca acestea să fie formate și dintr-o singură persoană.

O altă recomandare din partea Comisiei de la Veneția ține de păstrarea numărului actual de buletine de vot [3 000] acordate pentru o secție de votare. Deputații au căzut de acordparțial cu această propunere. În acest sens, în secțiile de votare din interiorul țării se va păstra cifra de 3 000 de buletine, pe când pentru secțiile de votare din străinătate numărul buletinelor ar putea fi majorat, după necesitate, până la 5 000 de buletine.

În ceea ce privește încurajarea partidelor de a implica femeile în procese electorale, autorii proiectului vin cu mai multe măsuri suplimentare. Una dintre ele prevede micșorarea numărului necesar de semnături în listele de subscripție pentru femeile care candidează în circumscripții uninominale. Dacă pentru bărbați această cifră este de cel puțin 600 de semnături, atunci, propun deputații, pentru femei aceasta va fi de cel puțin 250 de semnături.

O altă măsură prevede stabilirea unui coeficient suplimentar la finanțarea partidelor în caz de promovare a femeilor candidate. Acesta ar putea fi egal cu 10%.

Totodată, se propune majorarea termenului limită pentru efectuarea modificărilor în listele electorale. Dacă la moment ultimele modificări pot fi efectuate cu cel puțin 7 zile înainte de ziua alegerilor, atunci, la solicitarea experților europeni, aceasta va fi majorată până la 14 zile.

La fel, se propune micșorarea termenului de validare a alegerilor. Dacă anterior Curtea Constituțională a avut la dispoziție 10 zile pentru validarea alegerilor, deputații propun micșorarea acestui termen până la 5 zile.

În scopul luptei cu votul multiplu, Sergiu Sîrbu a promis că la defenitivarea proiectului de lege în lectura a II-a va fi luată în calcul și propunerea cu privire la diminuarea numărul înscrierilor pe listele suplimentare.

O altă recomandare care a fost luată în calcul ține de acordarea dreptului de înregistrare prealabilă pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Amintim că experții Comisiei de la Veneția au adoptat mai multe recomandări la proiectul cu privire la modificarea sistemului electoral. Potrivit opiniei comune, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripțiile electorale este bazată pe un criteriu vag care expune riscului influenței politice sub aspectul activității CEC-ului".

Alte îngrijorări se referă la insuficiența criteriilor amănunțite și comprehensive legate de stabilirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și pentru cetățenii din diasporă. De asemenea, modificările propuse nu contribuie la îmbunătățirea reprezentării femeilor și minorităților în Parlament, deopotrivă cu lipsa măsurilor speciale pentru a compensa acest lucru", se mai arată în comunicat.

больше новостей
Мнение
ЕСТЬ ВОПРОС? НАШЛИ ОШИБКУ?
Вы находитесь на новой версии портала allmoldova. У вас возникли вопросы, касающиеся работы сайта? Или вы обнаружили ошибку? Напишите нам
Узнать больше
ПРОДВИЖЕНИЕ
ВАС ТОЧНО ЗАМЕТЯТ
Продвижение вашей компании, товаров и услуг в интернете
Узнать больше
КОПИРАЙТИНГ
ПИШЕМ О ВАС И ДЛЯ ВАС
Реальные, а не скопированные в интернете, новости о вашем бизнесе для размещения на вашем сайте, в социальных сетях, на сайтах интернет-медиа
Узнать больше