• 18°
  • 19.78

La CSM este examinată cererea judecătoarei Berdilo privind apărarea reputației profesionale

În ședința de astăzi, 3 iulie, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este examinată cererea de apărare a reputației profesionale, depusă de Rodica Berdilo, judecătoarea de la instanța de fond din Chișinău.

Ea a adoptat la 19 iunie hotărârea privind invalidarea alegerilor locale noi, decizie menținută ulterior de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție, transmite ZdG.

Pe ordinea de zi a membrilor CSM mai figurează contestația depusă de judecătorul Gheorghe Balan împotriva hotărârii Colegiului Disciplinar din 20 aprilie curtent, prin care a fost demis din sistem.

În aceeași ședință, membrii CSM urmează să se pronunțe în privința cererii de demisie a judecătorului Ion Cojocari. Acesta pleacă din sistem la mai puțin de un an de când a fost numit în funcția de magistrat.

Membrii CSM, care se întâlnesc în ședință după o pauză de patru săptămâni, urmează să audieze și Nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la adresarea Organizației Mondiale Împotriva Torturii privind cazul lui Serghei Cosovan. Acesta este fondatorul pieței „Curcubeu” și se află în arest preventiv din 27 septembrie 2017, fiind suspectat de escrocherie. Serghei Cosovan este diagnosticat cu ciroză hepatică acută și necesită tratament, care nu-i poate fi acordat la Penitenciarul nr. 16. La 18 mai, Organizația Mondială împotriva Torturii a adresat un apel în fața Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la eliberarea urgentă a lui Serghei Cosovan. 

În același timp, omul de afaceri a fost vizitat în detenție de către o delegație a Oficiului Avocatului Poporului din Moldova, care, la fel, a confirmat starea gravă de sănătate a acestuia. În pofida acestui fapt, la 24 mai, instanța de judecată municipală a prelungit arestul preventiv a lui Serghei Cosovan pentru încă 30 de zile.  

Cazul a ajuns în vizorul juriștilor „Promo Lex” , care au sesizat încă în martie curent Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. O scrisoare publică în adresa mai multor instituții de stat, cu solicitarea de a interveni în cazul lui Serghei Cosovan, a adresat în iunie curent și Amnesty International Moldova.

больше новостей
Мнение
ЕСТЬ ВОПРОС? НАШЛИ ОШИБКУ?
Вы находитесь на новой версии портала allmoldova. У вас возникли вопросы, касающиеся работы сайта? Или вы обнаружили ошибку? Напишите нам
Узнать больше
ПРОДВИЖЕНИЕ
ВАС ТОЧНО ЗАМЕТЯТ
Продвижение вашей компании, товаров и услуг в интернете
Узнать больше
КОПИРАЙТИНГ
ПИШЕМ О ВАС И ДЛЯ ВАС
Реальные, а не скопированные в интернете, новости о вашем бизнесе для размещения на вашем сайте, в социальных сетях, на сайтах интернет-медиа
Узнать больше