• 13°
  • 19.17

Piaţa leasingului a căzut cu 19% anul trecut

Biroul Naţional de Statistică informează că în anul 2015 au fost acordate în leasing mijloace fixe în valoare de 1,089 miliarde lei, sau cu 18 milioane lei (cu 1,7%) mai mult decât în anul 2014. Însă dacă raportăm aceste statistici la cursul dolarului obţinem o scădere de peste 13 milioane de dolari sau de circa19%.

BNS nu face însă calculul în dolari, care ar trebui să arate o descreştere a activităţii de leasing. O statistică în dolari ar fi însă mult mai concludentă în ce priveşte evoluţia industriei leasingului or, din câte se ştie, mijloacele se acordă în leasing ţinându-se cont de valoarea lor în dolari sau euro. Astfel, odată cu deprecierea leului, mijloacele acordate, chiar dacă au rămas la acelaşi preţ în valută, s-au scumpit considerabil în lei. Dacă raportăm valoare pieţei leasingului la cursul leu-dolar de la data de 31 decembrie, 2015, obţinem o valoare a pieţei de 55,42 milioane de dolari. Dacă facem acelaşi calcul pentru 2014, obţinem o valoare a pieţei de 68,61 milioane de dolari. În 2013 piaţa de leasing a avut cea mai mare valoare din perioada de după criza globală cifrându-se la 1,137 miliarde lei sau 87,08 milioane de dolari, dacă ţinem cont de cursul dolarului la 31 decembrie 2013 de 13,057 lei.  
 
 Partea preponderentă a mijloacelor fixe acordate în leasing rămân mijloacele de transport. Valoarea acestora a constituit 981,8 milioane lei deţinând o pondere de 90,1% din totalul mijloacelor fixe acordate în leasing. Valoarea autoturismelor a constituit 824,2 milioane lei.

 


După valoarea mijloacelor fixe acordate în leasing topul primelor cinci companii de leasing (în ordine descrescătoare) s-a plasat în felul următor:

Total Leasing a urcat pe primul loc de pe locul doi în 2014, BT Leasing a urcat de pe patru pe doi iar Capital Leasing – de pe cinci pe trei. La rândul său, Finance Leasing Company a coborât de pe trei pe patru iar liderul de mulţi an al pieţei, compania fiică a Moldova Agroindbank, MAIB Leasing a coborât de pe primul loc în 2014 pe cinci în 2015. De remarcat că celor cinci companii le revin 72,2% din valoarea totală a mijloacelor fixe acordate în leasing.

Cea mai mare parte a mijloacelor fixe sunt acordate în leasing pe un termen de până la 3 ani. Ponderea contractelor de acest gen a fost de 659,6 milioane lei sau 60,6% din total. Valoarea mijloacelor fixe acordate în leasing cu termen de achitare de la 3 până la 5 ani a constituit 401,5 milioane lei (36,9%) iar pe un termen mai mare de 5 ani au fost acordate mijloace în valoare de 28,1 milioane lei (2,6% din total).

Valoarea mijloacelor fixe acordate în leasing întreprinderilor şi organizaţiilor a constituit 585,7 milioane lei (53,8%). Persoanele fizice au luat în leasing mijloace în valoare de  503,4 milioane lei (sau 46,2% din total).

больше новостей
Мнение
ЕСТЬ ВОПРОС? НАШЛИ ОШИБКУ?
Вы находитесь на новой версии портала allmoldova. У вас возникли вопросы, касающиеся работы сайта? Или вы обнаружили ошибку? Напишите нам
Узнать больше
ПРОДВИЖЕНИЕ
ВАС ТОЧНО ЗАМЕТЯТ
Продвижение вашей компании, товаров и услуг в интернете
Узнать больше
КОПИРАЙТИНГ
ПИШЕМ О ВАС И ДЛЯ ВАС
Реальные, а не скопированные в интернете, новости о вашем бизнесе для размещения на вашем сайте, в социальных сетях, на сайтах интернет-медиа
Узнать больше