• 19.57

Bosnia-Herțegovina va depune pe 15 februarie cererea de aderare la UE

Bosnia-Herțegovina va depune pe 15 februarie cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat marți președinția bosniacă, potrivit Agerpres cu referire la agențiile France Presse și Reuters.

Bosnia-Herțegovina va depune pe 15 februarie cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat marți președinția bosniacă, potrivit Agerpres cu referire la agențiile France Presse și Reuters.

“Am obținut din partea președinției olandeze (în exercițiu a UE) o dată, 15 februarie, pentru depunerea cererii noastre de aderare la UE”, a declarat marți președintele în exercițiu al președinției colegiale a Bosniei-Herțegovina, Dragan Covic.

“Considerăm că am făcut suficiente progrese în această fază pentru a adresa o cerere de aderare credibilă”, a subliniat Covic.

El a estimat că Bosnia ar putea obține statutul de stat candidat “la începutul anului viitor”, după care “totul se va desfășura în mod accelerat”.

Calificată în 2003 drept “candidat potențial” la aderarea la UE, Bosnia nu a reușit să obțină acest statut din cauza disputelor politice interetnice care împiedică reformele.

Potrivit Reuters, observatorii sunt de părere că Bosnia are șanse reduse de aderare înainte de 2015.

Aspirațiile europene ale Bosniei au fost impulsionate printr-o inițiativă comună germano-britanică, lansată anul trecut pentru a încuraja dezvoltarea economică și reformele în schimbul fondurilor și al integrării europene.

Inițiativa a urmat după ani de amânare a reformelor și după tulburările civile din februarie 2014, alimentate de nemulțumirea populației față de inerția politică, șomajul ridicat, de peste 40% într-o țară cu 3,8 milioane de locuitori, și corupție.

Comisia Europeană a anunțat că va sprijini reformele din Bosnia cu un miliard de euro în următorii 3 ani, alte 500 de milioane urmând să fie destinate investițiilor în infrastructură.

больше новостей
Мнение
ЕСТЬ ВОПРОС? НАШЛИ ОШИБКУ?
Вы находитесь на новой версии портала allmoldova. У вас возникли вопросы, касающиеся работы сайта? Или вы обнаружили ошибку? Напишите нам
Узнать больше
ПРОДВИЖЕНИЕ
ВАС ТОЧНО ЗАМЕТЯТ
Продвижение вашей компании, товаров и услуг в интернете
Узнать больше
КОПИРАЙТИНГ
ПИШЕМ О ВАС И ДЛЯ ВАС
Реальные, а не скопированные в интернете, новости о вашем бизнесе для размещения на вашем сайте, в социальных сетях, на сайтах интернет-медиа
Узнать больше