• 12°
  • 19.52

În Moldova sînt 48 mii de persoane diagnosticate cu cancer

În Moldova sînt peste 48 de mii de persoane diagnosticate cu cancer şi anual 6 mii de persoane decedează din cauza acestei maladii.

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), în ultima perioadă, în republică se atestă o creştere a cazurilor de îmbolnăvire. În anul 2014 la 100 de mii de cetăţeni reveneau 249,2 cazuri de îmbolnăvire. Cel mai frecvent, în ţară se înregistrează cancerul colonului şi al rectului – 12,2%, urmate de cancerul glandei mamare – 10,6%, cancerul pulmonar – 10,2% şi cancerul de piele – 10,1%.

“Pentru a depista cancerul în stadiul incipient, este necesar anual să se facă investigaţii medicale, deoarece pacientul, posibil, nu simte schimbări în organism, iar medicul, trimiţîndu-l la investigaţii ordinare, poate depista maladia. De asemenea, cetăţenii trebuie să renunţe la vicii, să se alimenteze corect şi să facă sport”, a spus şefa adjunct a Direcţiei controlului bolilor infecţioase, Nelli Tabuncic.

Potrivit ei, Ministerul Sănătăţii a elaborat Programul naţional de combatere a cancerului pentru anii 2016-2025, Scopul acestui program este orientat spre reducerea mortalităţii de cancer cu 7% prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic şi tratament de calitate.

Joi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Cu acest prilej, la Centrul Naţional de Sănătate Publică este preconizată o masă rotundă cu genericul “Eu pot. Noi putem să învingem cancerul”.

больше новостей
Мнение
ЕСТЬ ВОПРОС? НАШЛИ ОШИБКУ?
Вы находитесь на новой версии портала allmoldova. У вас возникли вопросы, касающиеся работы сайта? Или вы обнаружили ошибку? Напишите нам
Узнать больше
ПРОДВИЖЕНИЕ
ВАС ТОЧНО ЗАМЕТЯТ
Продвижение вашей компании, товаров и услуг в интернете
Узнать больше
КОПИРАЙТИНГ
ПИШЕМ О ВАС И ДЛЯ ВАС
Реальные, а не скопированные в интернете, новости о вашем бизнесе для размещения на вашем сайте, в социальных сетях, на сайтах интернет-медиа
Узнать больше